Hükümet soluk paketi hazırlıyor, yoksa erken seçime hazırlık mı?

Hükümet kanadından ‘2023’ten önce seçim yok’ açıklamaları gelse de seçim ekonomisi üzerinden hazırlanan ciddi adımlar, sandığın daha erken kurulacağına yönelik yorumları güçlendiriyor. Bu kapsamda ‘düşük gelirli kesim oy vermeye cebinde paketle gitsin’ hazırlıkları hızlandırıldı. Çalışma Bakanı “İşçiyi enflasyondan koruyacak asgari ücret hazırlıyoruz” dedi. EYT’liler için de birden fazla formül masada.
Muhalefetin erken seçim mesajlarına kapıyı kapatan iktidar, bir yandan da işçi ve emekliler başta olmak üzere toplumun geniş kesimine yönelik ‘iyileştirme’ çalışmasını sürdürüyor. Enflasyon, eriyen TL, zam sarmalında geçim sıkıntısı artan vatandaşlara ‘nefes paketlerinde’ son aşamaya gelindi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin “Enflasyon karşısında emeği koruyacak ve rahatlama sağlayacak program içindeyiz” dedi.
Z020 başından bu yana esnaf ziyaretleri ve parti içi kurulları vasıtasıyla 81 ilde sokak sokak nabız yoklayan muhalefet, iktidara erken seçim çağrısında bulunmaya devam ediyor. Son dönemde bu çağrının tonu düşerken Cumhur İttifakı ‘seçimler 2023’te’ söyleminden geri adım atmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak 21 Ekim’de “Seçim zamanında yapılacak. O tarih de Haziran 2023” dedi. Ancak özellikle ekonomiye ilişkin gelecek yıl atılması planlanan bazı adımlar ‘Seçim hazırlığı mı yapılıyor’ sorusuna yol açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenleri de kapsayan 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planladıklarını açıklaması da seçime yönelik bir adım olarak yorumlandı. Yaşanan ekonomik sıkıntılar, TL’nin dolar karşısında erimesi, rekor kıran yüksek enflasyon sonrası art arda yaşanan zamlara rağmen hükümet her defasında ‘2023’ten önce seçim yok’ dese de seçim ekonomisine yönelik ciddi adımlarına devam ediyor. Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de salı günkü grup toplantısında seçim startını vermesi sonrası sandığın daha erken kurulacağına yönelik yorumları güçlendirmeye başladı.
Asgari ücretli, emekli uzun süredir geçim derdi yaşamasına rağmen hükümet hafta başında dar gelirlilere yönelik desteği seçim tartışmalarıyla birlikte gündemine aldı. AK Partili Vedat Demiröz “Asgari ücret ve düşük emekli ayıklarını insani yaşam seviyesine getireceğiz” dedi. Pandemi fonlarından küçük esnafın yararlanamadığını belirtip bu yönde çalışma yürütüldüğünü kaydetti. EYT’lilerin bekleme süresinin öne çekileceği de dile getirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti’nin yeni binasına ilişkin “Seçimde kullanacağız. Yaza bitirelim” talimatı ‘sandığın 2022 sonbaharında kurulacağının sinyali’ olduğu yorumlarına neden oldu.
Yüksek enflasyon sonrası asgari ücretin artırılması konusunda taleplerin arttığı dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den de dikkat çekici bir çıkış geldi. Bilgin, asgari ücretle ilgili olarak, “Hepimizin yaptığı hesaplar var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyenin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Bilgin şöyle devam etti:
“Asgari ücret ile ilgili yaklaşık 2 bin 500 muhtelif sektörlerde çalışan işçi, işveren , yöneticiler, esnaf başka mesleklerden insanları kapsayan araştırma ile topumun beklentilerini belirleyen bir araştırma yapıyoruz.” diyen Bilgin, “Bu bizim için bir kamuoyu beklentisini de gösterme şeklinde bir çalışma olacak. Hesaplarımızı yaparak işçilerimizi koruyacak Asgari Ücret meselesini gündemden çıkaracak bazı rahatlamalar sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim. 3600 ek göstergesinin bakanlık bünyesinde çalışmaları başladı. Kapsamını ve maliyetini şu anda çalışıyoruz. Yakında sendikalarla birlikte ortak bir çalışma yürüteceğiz.”
Öte yandan Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre hükümet bir adımı da EYT’liler için atmaya hazırlanıyor. EYT sorununu çözmek için kurulan masada prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için 2 yılı kalanların emekli edilip maaşlarının ödenmesi formülü var. Ama üzerinde çalışılan asıl konu “Kademelendirilmiş düşük maaşla emekli olabilme imkanı” tanıyan model. Almanya ve Finlandiya örnekleri üzerinden çalışılan bu sistemde prim gün sayısını tamamlayan çalışana “sağlık risk primini karşılamak kaydıyla” yaşı beklemeden emeklilik imkanı tanınabileceği ifade ediliyor. Ancak bu olanaktan faydalanmak isteyen çalışanların emeklilik maaşında kesinti yapılacak. Yani bir kişi yaşı beklemeden emekli olmak istediğinde -kesinti oranı kalan yıla göre belirlenmek üzere- örneğin 3 bin 500 lira yerine 2 bin 200 lira alacak. Asıl emeklilik yaklaştıkça bu emekli maaşı yükselecek ve en sonunda yaş şartı tamamlandığında ‘hak ettiği’ ücreti almaya başlayacak. İsteyen EYT’liler bu model kapsamında emekliliğini talep edebilecek.
Kerim Rota Yazdı: “İşçisin sen işçi kal, giy dedi tulumları…”
İbrahim Can: Elon Musk vs BM
Esfender Korkmaz: AKP İktidarı neden yoksul istiyor?