Tahvil Nedir?

Tahvil nedir diye soracak olursanız tahvil devlet ya da özel şirketler tarafından en az bir yıllık olmak üzere faiz getirisi karşılığı çıkarılan borçlanma senedidir. Başka bir ifadeyle; minimum bir yıl süresince elde tutulan tahvil vadenin bitiminde faiz getirisi sağlar. Tahvil yatırımını karlı olması yani başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için yatırımcıların bilgi edinmesi son derece …
Tahvil nedir diye soracak olursanız tahvil devlet ya da özel şirketler tarafından en az bir yıllık olmak üzere faiz getirisi karşılığı çıkarılan borçlanma senedidir. Başka bir ifadeyle; minimum bir yıl süresince elde tutulan tahvil vadenin bitiminde faiz getirisi sağlar. Tahvil yatırımını karlı olması yani başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için yatırımcıların bilgi edinmesi son derece önemlidir.
Tahvil tanımından özelliklerine kadar her detayın yatırımcı tarafından öğrenilmesi başarıya giden yolun ilk adımıdır. Sözgelimi; Hazine tahvillerinde temerrüt riski yokken şirket tahvillerinde anapara ve aynı zaman temerrüt riski söz konusudur. Bir yatırımcı öncelikle tahvil ne demek olduğunu bilmeli ve bu riskleri bilmeli ve yatırımlarını bu riskleri göz önüne alarak yapmalıdır. Tahvillerin vadesi geldiğinde borçlu olan devlet ya da şirket borçlandığı ücreti faiziyle birlikte geri öder.
Tahvil Ne Demek?
Doğru yatırım yapıldığı takdirde yatırımcısına büyük kazançlar sağlayan Tahvil yatırımı birçok yatırımcının iştahını kabartmaktadır.En kısa ifadesi ile Tahvil kıymetli senet anlamına gelmektedir.Borsa veya Forex gibi riskli olmayan Tahvil yatırımı 1 yıl gibi sürelerde %50 ye varan kaarlar oluşturmaktadır.Eğer ilk defa bir yatırım yapacaksanız tahvilin ne olduğunu öğrendikten sonra tahvil özelliklerinide detaylı olarak bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Tahvilin özellikleri şunlardır;
Bir borç senedidir. Kıymetli evrak statüsündedir. Tahviller, satın alınan kişi adına yani namına yazılı olabileceği gibi hamiline de yazılı olabilirler. Tahviller, nominal değerinin altında bir değer ile ihraç edilebilirler. Bir tahvilin nominal değeri ve alt- üst sınırı o tahvili çıkaran tarafından belirlenir. Tahvil, satın alan kişiler için alacak senedi niteliğinde olup Anonim şirketler için bir borç senedi niteliği taşır. Tahvil vadesi sona erdiği zaman tahvil sahibiyle tahvili çıkaran kurum arasındaki hukuki ilişki biter.
Şirketlerin dışında devlet ve ayrıca belediyeler gibi tüzel kişiliğe sahip olan kamu kuruluşları da tahvil çıkarabilirler.Yatırımcılar anlaşmaları gerçekleştirerek bu tahvillere yatırım yapabilir ve kazanç sağlayabilir.
Tahvil Çeşitleri Nelerdir?
Tahvil Çeşitleri Nelerdir ?
Tahvil ile ilgili tahvil çeşitleri nelerdir sorusu da ne demek diye düşünmeyin bu soru kafanızı karıştırmasın.Tahvil çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.Tahvil yatırımı yapmak isteyen kişiler bu tahvil çeşitlerinden birini seçerek tahvil alımı yapabilir.
Devlet Tahvili; Devlet tarafından çıkarılmakta olan tahvillerdir. Bu tahvillerin bir yıldan daha uzun vadeleri vardır.
Devlet iç borçlanma senedi (DİBS)olarak da bilinmektedirler. Devlet tahvilleri, finansal bir araçtır. Tüzel kişilerde devlet tahvillerinden faydalanma şanına sahiptir. Devlet, belirtilmiş olan vadede borçlandığı parayı faizi ile birlikte ödemeyi garanti eder. Devlet tahvillerinin tercih edilme nedeni; güvenilir olmalarıdır. Bunun yanı sıra; kar oranları düşüktür. Başka bir ifadeyle; faiz getirileri düşüktür. Ancak; güvenilir oldukları için yatırımcıların tercihidir.
Özel Sektör Tahvilleri; banka ya da anonim şirketlerin çıkarmış olduğu tahvillerdir. Şirketlerin finansman kaynağı oluşturmak amacıyla borçlanmasını ifade etmektedir. En yüksek riske sahip tahvil grubu, özel sektör tahvilleridir. Özel sektör tahviline yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, öncelikle tahvili çıkarmış olan şirketin güvenilirliğini sorgulamalıdır. Tahvil, güvenilir bir şirket tarafından çıkarılmışsa yatırım yapılabilir. Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller; tahvil, isme belirtilirse nama, isme belirtilmemiş ise hamiline yazılı tahvildir. Hamiline yazılı olan tahviller kimin elinde ise tahvili bozdurma hakkı o kişiye ait olur. Primli ve Başa Baş Tahviller; tahvil üzerinde belirtilen değerle piyasaya arz edilen tahvil türüne başa baş tahvil adı verilir. Tahvilin üzerinde yazılı olan değerden daha düşük bir değere piyasaya sürülürse bu tahvile primli tahvil denmektedir. Sabit ve Değişken Faizli Tahviller; arz ve talebe göre belirlenen tahviller değişken faizli tahvillerdir. 3,6 ve 1 yıllık dönemler söz konusu ise sabit faiz uygulanmaktadır.
İkramiyeli Tahviller, Garantili Tahvil ve İndeksli Tahviller diğer tahvil çeşitleridir.Bunlarda bir yatırım aracı olarak kullanılabilir ancak popüler tahvil çeşitleri kadar güçlü izlenimler göstermemektedir.
Tahvil Çıkarma Şartları Nelerdir?
Makalemizin başında sizinle tahvil nedir ve kim nasıl oluşturur detaylıca paylaştık.Borç para bulmak isteyen devlet,şirket ve firmalar tahvil çıkartma şartlarını yerine getirerek tahvil çıkarabilir.Böylece yatırımcı faizden kazanç sağlarken firma borç para edinerek kaarlı yatırımlar yapabilir.
Tahvil çıkarma şartları aşağıdaki gibidir.
Esas sermayenin miktarı Şirketin unvan, konu, süre ve merkezi Nominal değerleri Genel kurulca onaylanmış son bilançoya göre şirketin mevcut durumu Verilecek faiz tutarı İtfa şekli ve süresi Genel kurulun tahvil çıkarma kararınıntescil ve ilan tarihi En az iki yetkili imza Şirket varlıklarının üzerinde teminat ya da rehin olup olmaması
Bu şartları yerine getiren firmalar,devletler ve kuruluşlar tahvil çıkartma işlemini gerçekleştirebilir ve yatırımcıların yatırım yapmasını sağlayarak tahvil satabilirler.Oldukça kaarlı bir yatırım olan tahvil hem yatırımcı hemde yatırımı alan firmalar için güçlü bir gelir yöntemidir.